Menneet näyttelyt

7.12.2017- 21.1.2018

 

Myllymäen koulun 1.-2. luokan oppilaiden ja Kettukin yhteisessä taidenäyttelyssä on esillä oppilaiden kuvia suomalaisista lasten runoista. Näyttelyssä nähdään myös Kettukin taideryhmissä käyvien taiteilijoiden teoksia.

Oppilaat tutkivat neljää suomalaista lasten runoa. He lukivat runoja monta kertaa. Oppilaat valitsivat sellaisen runon, josta he halusivat maalata. He tekivät koulussa luonnoksen kuvasta.

Myllymäen koulun oppilaat vierailivat Kettukin taideryhmissä. He maalasivat teoskuvia yhdessä Kettukin taiteilijoiden kanssa. Yhdessä tekeminen oli mukavaa. Kettukin taiteilijat pitivät oppilaiden vierailuista. Taiteilijat toivoivat vierailuja ja yhteistyötä myös jatkossa.

Oppilaiden mielestä oli hauskaa tehdä taidetta. "Tuntu semmoselle, että ois oikea taiteilija, kun oli oikeat akryylivärit ja pensselit", sanoo 2A -luokan oppilas Oona Kuusisto.
Luokanopettaja Henna Tervo kertoo työskentelystä: "Yhteinen taideprojekti oli antoisa. Oppilaat olivat innoissaan ja pääsivät näkemään Kettukin taiteilijoiden työskentelyä. Kumppanuustalolla työskentely jäi monen mieleen mukavan erilaisena kokemuksena".
Kettukin taideryhmässä käy yhteensä 24 taiteilijaa. Ryhmä kokoontuu tiistaisin Kumppanuustalolla. ”Meillä ei ollut tänä syksynä erityistä teemaa, vaikka suomalaisuudesta ja Suomen luonnosta puhuttiin tavallista enemmän. Ryhmässä kukin teki oman kiinnostuksensa mukaan erilaisia töitä. Tähän näyttelyyn valikoitui muutamia teoksia, joissa voi vahvasti nähdä luonnon eri ilmentymiä”, kertoo taideryhmän ohjaaja, taidemaalari Katri Stenberg.

Kuvajaisia
19.6 – 18.8.2017

Peiliin tai veden pintaan katsoessa heijastuu näkymä, kuvajainen.  Kettukin taideryhmäläisten teoksissa voi nähdä erilaisia kuvajaisia. Osa taiteen tekijöistä työsti kauden aikana omaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan muun muassa vanhojen valokuvien avulla. Tuloksena saattoi syntyä omakuva tai kuva itsestä jonkun tärkeän henkilön seurassa. Toisille kuvajainen syntyi esimerkiksi luonnon inspiroimana ja maalaukseen on ikuistettu itselle merkityksellinen hetki luonnonhelmassa.

Näyttelyssä on esillä Kettukin taideryhmäläisten teoksia kaudelta 2016–2017. Ohjaajina Vanajaveden opiston kanssa järjestetyissä kuvataideryhmissä ovat olleet taidemaalari Katri Stenberg apunaan ohjaustoiminnan artenomi Sinikka Järvelä sekä kuvataiteilija Samuli Laurinolli.

Kuvajaisia -näyttely on osa Vuosisadan taidenäyttely -näyttelykokonaisuutta, jonka pääjärjestäjä on Wäinö Aaltosen Seura ry yhteistyössä Invalidiliitto ry:n ja muiden kumppaneidensa kanssa. Vammaistaiteen VII valtakunnallinen kuvataidenäyttelykokonaisuus VAKU on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia.
Aluenäyttelyiden lisäksi nähdään valtakunnallinen päänäyttely Turun tuomiokirkon Tarkk´ampujan kappelissa. Vuosisadan taidenäyttelyn suojelijana on arkkipiispa Kari Mäkinen.

Näyttelyn taiteen tekijöitä palkitaan stipendein VAKU-näyttelyyn liittyen sekä paikallisen taidetarvikeliikkeen, Ultramariinin toimesta.


Avoinna
MA-TO 9.00 – 15.00, PE 9.00 – 14.00

Lisätiedot: Päivi Lilja, paivi.lilja(at)kettuki.fi, p. 044 0405107

Suomi haltuun lautapelejä tekemällä

 

Projektissa yhdistettiin kielen oppiminen yhteiskuntataitoihin, historiaan, kädentaitoihin, lähiympäristön tutkimiseen, kuvataiteeseen ja monenlaisiin viestintä- ja yhteistyötaitoihin.

Projektin ideoivat ja totettivat S2-opettaja Päivi Merikanto Ammattiopisto Tavastiasta ja kuvataiteilija Pauliina Pesonen Hämeenlinnan taidemuseon monikulttuurisuushankkeesta.

Lautapelit tehtiin aikuisten maahanmuuttajien perusopetukseen valmistavassa opetuksessa kahdessa eri ryhmässä keväällä 2016. Opiskelijoita oli yhteensä 26. Pelejä tehtiin kuusi. 

Kaarina Raitasen Tilkkutöitä esillä 1.2- 29.2 välisen ajan.

nimetön |yksityiskohta Anna Vesalan työstä| 2015

KOKO MAAPALLO |

17.12.2015- 27.1.2016
Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1, HML | MA-TO 8.45-16.00, PE 8.45-15.00
Huom! Katso joulun poikkeusaukioloajat www.hameenlinnankumppanuustalo.fi

 

KOKO MAAPALLO -taidenäyttelyssä on esillä Kettukin taidekurssilaisten teoksia.

 

Kaikki teokset ovat valmistuneet pääosin syksyllä 2015. Teoksia on tehty Kettukin ja Vanajaveden opiston yhteistyössä järjestämillä taidekursseilla taidemaalari Katri Stenbergin ja kuvataiteilija Samuli Laurinollin ohjauksessa. Näyttelyn kokoamisesta ovat vastanneet Katri Stenberg ja Samuli Laurinolli. 

 

Kettuki edistää erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden mahdollisuutta harrastaa, opiskella ja tehdä taidetta työkseen.

A.J Niskanen Maalauksia

29.9. - 30.10.2015

 

Juhani Niskanen on osallistunut kymmeniin taiteilijaseurojen ja -ryhmien yhteisnäyttelyihin vuodesta 1971 sekä pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä.

Työt tässä näyttelyssä ovat akvarelleja, osin on käytetty myös sekatekniikkaa. Teemana "Kohdattua", henkilökohtainen kuvapäiväkirja vuosien varrelta.

OLEN VIERELLÄSI -valokuvanäyttely


Olen vierelläsi – valokuvanäyttely esittelee välähdyksiä omaishoitajina toimivien ihmisten ja heidän läheistensä arjesta. Näyttelyn kuvien myötä katsojalle tulevat tutuksi omaishoitajuus ja erilaiset omaisena toimimisen tilanteet. Yhteistä kaikille omaisille on vastuunkanto sekä huoli hoidettavasta läheisestä. Omaishoitajan työ on vaativaa ja sitovaa. Näyttelyn tarkoitus on tuoda esille omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa arkea kuvan keinoin.

Näyttely on avoinna Hämeenlinnan Kumppanuustalon (Kirjastokatu 1) 2. kerroksessa 7.-27.9. talon aukioloaikoina ma-to 8.45-16.00, pe 8.45-15.00

Valokuvanäyttely on Mielenterveysomaisten keskusliitto –FinFamin ja Omaishoitajat ja läheiset –liiton yhteinen. Valokuvaaja Satu Kemppainen on kuvannut omaisjärjestöjen yhteisnäyttelyyn kuvia viidestä eri perheestä, joista yksi perheenjäsenistä toimii toisen omaishoitajana. Perheenjäsen on näin paitsi äiti, isä, aviopuoliso tai sisar, mutta myös hoitaja. Osa hoitajista ei saa ollenkaan omaishoidon tukea. Näyttely haluaa muistuttaa, että omaistaan kotona hoitavat säästävät kuntien rahaa miljardeja euroja vuosittain. Säästön ollessa niin suuri, kuntien kannattaisi maksaa omaishoidon tukea nykyistä useammille.

 www.olenvierellasi.com

 28.8.-4.9.2015

MINULLA ON UNELMA -   I HAVE A DREAM 

Jokaisella ihmisellä on unelmia; pieniä ja suuria sekä kaikkea siltä väliltä. Unelmointi on tärkeää, sillä unelmilla luodaan tulevaisuutta.

Hämeenlinnan kaupungin monikulttuurityö ja Kettuki järjestävät yhteistyössä kuvataidenäyttelyn, johon kuka tahansa alle 15-vuotias voi tuoda oman teoksensa esille.

”Idea tästä näyttelystä on syntynyt lasten toiveita kuunnellen. On tärkeää kannustaa lapsia ja nuoria unelmoimaan ja samalla antaa areena heidän luovuudelleen” kertoo Päivi Lilja, Kettukin toiminnanjohtaja.

TINGA TINGA  3.-31.8.2015

Myyntinäyttely

Tinga Tinga on 70-luvulla aloittaneen Edward Said Tingatingan alullepanema tapa maalata Afrikan eläimiä ja elämää. Näyttelyssä esillä olevat taulut ovat Tansaniasta useasta eri kaupungista, kuten Dar Es Salaam, Bagamoyo, Mwanza, ja ne ovat eri taiteilijoiden tekemiä.

Näyttely on esillä Kumppanuustalon 1. ja 2. kerroksessa. Näyttelyn taulut ovat myynnissä. 2. kerroksen taulut ovat esillä vain 27.8.2015 asti.

Kevään soinnut - Kettukin kevätnäyttely

Näyttelyn taiteilijat: Jaakko Hiltunen, Kimmo Tolvanen, Harri Blomberg, Terho Vainio, Antti Korkeila, Jukka Suni, Simo Huusko, Mirja Närvänen, Jaana Niemelä, Iina Vilkman, Kari Laurila, Jarmo Laakkonen, Sirpa Tuoriniemi, Ari Romppanen, Marja-Liisa Peltola, Anna Vesala, Kirsi-Maria Laine, Sari Kataja, Noora Hietakunnas, Mika Ruokonen

Kettukin järjestämässä ”Kevään soinnut” - taidenäyttelyssä nähdään musiikkiaiheisia teoksia, jotka ovat syntyneet Kettukin ja Vanajaveden Opiston yhteistyössä järjestetyllä kuvataiteen erityiskurssilla.
Kevään soinnut -näyttelyn teemana on laajasti musiikki Sibeliuksen juhlavuoden hengessä. Aihe koettiin sekä kiinnostavana, että haastavana. Miten vangita musiikki kuvaksi? Miten ilmentää musiikin tuomia tunteita kuvallisesti? Juhlavuoden kunniaksi työskentelyssä käsiteltiin myös Sibeliusta ja hänen musiikkiaan. Hänelle rakas soitin viulu esiintyy myös monissa maalauksissa.

Muusikon elämän arkea ja juhlaa kuvaavat esimerkiksi teokset; Robin keikalla, Renttu, Rocktähti, Nainen vesiputouksessa ja Retroaika. Rocktähden olemuksessa näkyy myös muusikon elämän raskaus. Keikkailevan Robinin ilmeessä kuvastuu suuren yleisömassan tuoma hämmennys. Naisartisti saattaa joutua poseeraamaan vaikka vesiputouksessa. Esillä on myös monia koskettavia teoksia, joista välittyy musiikin tunnelma ja muusikon elämän kirjo. Tunteita herättää mm. Kari Laurilan teos ”Äidin viulu soitti nuorena”.

Näyttelytöissä on mukana maalauksia soittajista ja soittimista, sekä abstrakteja teoksia, jotka ovat saaneet innoituksensa musiikista. Taidekurssilla teemaa lähestyttiin kuuntelemalla musiikkia ja tutustumalla erilaisiin soittimiin kuvien avulla. Monella kurssilaisella onkin hyvin vahva suhde musiikkiin, osalla kuuntelemisen ja osalla soittamisen kautta. Näyttelyssä on vahvasti esillä myös muusikot ja idolit, kuten Robin, Jenni Vartiainen, Maarit ja Klamydia.

Näyttelyssä nähdään valokuvana Papunetin taidekilpailun voittajateos Sibeliuksen soittajat, jonka on maalannut Terho Vainio.
Näyttelyn kokoamisesta on vastannut Kettukin taideohjaaja Katri Stenberg.


KEVÄÄN SOINNUT
12.5. – 28.5.2015
Näyttely avoinna MA-TO 9.00–16 ja 
PE 9.00–15 (suljettu helatorstaina 14.5.2015) Vapaa pääsy
Kumppanuustalo, Kirjastokatu 1, HML
1. ja 2. kerros

HUOM! Teokset esillä myös kesällä 30.7.2015 asti! 

Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Päivi Lilja, Taidekeskus Kettuki, p. 044 040 5107, paivi.lilja@kettuki.fi,www.kettuki.fi